De Beste Houding voor in de Auto – Vermijd Rugpijn

De Beste Houding voor in de Auto – Vermijd Rugpijn

Iedereen kent wel de lange autoritten waarbij je rug ontzettend veel pijn begint te doen. Niet alleen de bestuurder heeft hier last van, maar ook de passagiers. Aangezien de werkbevolking gemiddeld 1 tot 2 uur achter het stuur zit op een dag, is het belangrijk om dit probleem aan te pakken.

 

De rugpijn die we in de auto krijgen, is vaak lage rugpijn. Dit komt vaak door te weinig beweging en/of een slechte houding. Het is van belang om bewust te zijn van hoe je in je auto zit. Zorg ervoor dat je lichaam op de juiste plaatsen ondersteund wordt. Dit doe je door het volgen van de volgende stappen:

 

  1. Afstand tot het stuur

Je stoel staat op de perfecte afstand van het stuur wanneer je zonder je rug van de stoel te halen aan de pedalen kunt. Je moet je stoel ook niet te dicht plaatsen. Een lichte buiging in je knie om aan de pedalen te kunnen, is de ideale houding. Een extra aandachtspunt is dat je knieën het einde van de stoel niet raken. Er moet voldoende ruimte tussen je knie en stoel zijn om kniepijn te voorkomen.

 

Voor de juiste afstand tegenover van het stuur te hebben, speelt de juiste hoek van je rugleuning een belangrijke rol. Voor de perfecte houding zet je je rugleuning best op 100 tot 110 graden naar achter. Als je niet zeker bent dat je rugleuning uiteindelijk juist staat, kun je dit weten door tegen je autostoel te zitten en met je beide handen je stuur vast te nemen. Als je schouders van je stuur afkomen, staat je rugleuning niet juist afgesteld.

 

  1. Hoogte van je autostoel

Wat veel mensen vergeten is om de hoogte van hun autostoel aan te passen. Wat jammer is aangezien te hoog of te laag zitten grote gevolgen heeft voor verschillende delen van je lichaam. Zo lijden je knieën, nek en rug er het hardste onder. Dit wil je dus zeker vermijden wanneer je lang op de baan bent.

 

Wat is nu de perfecte hoogte? De perfecte hoogte is dat je je stoel zo staat zodat je knieën en heupen zich op dezelfde hoogte bevinden. Kan je stoel niet hoger? Dan kun je een kussen gebruiken om toch hoger te gaan zitten. Een kussen is ook een aanrader voor wanneer je stoel wel goed staat. Door het gebruik van een kussen krijg je minder last van je rug of nek omdat het kussen de vibraties van de weg verlaagt.

 

  1. Hoe je voeten staan

Het klinkt als terug te leren rijden, maar de stand van je voeten op de pedalen kunnen veel leed voorkomen. Zo is het belangrijk dat je voeten zachtjes op de pedalen steunen en dat je hielen mooi op de vloer van de auto staan. Gebruik zeker het voorziene plekje in je auto voor je linkervoet op te rusten wanneer je hem niet nodig hebt. Door je voet te laten rusten op deze plek  krijg je automatisch een betere houding voor in je auto.

 

  1. Hoofdsteun aanpassen

Je hoofd moet juist kunnen rusten op de hoofdsteun. Op die manier vermijd je nek- en rugpijn. De perfecte stand van je hoofdsteun is dat de bovenkant van je hooft gelijk komt met de hoogte van de hoofdsteun.

 

 

Extra tips

  • Als je een lange autorit maakt, zorg dan voor genoeg pauzes. Het belangrijkste is dat je tijdens deze pauzes genoeg beweegt. Laat even je hart omhoog gaan. Rek en strek. Dit zou mogelijke pijn laten verdwijnen of voorkomen.
  • Je kunt ook overwegen om een rugsteun voor in je auto te kopen. Deze rugsteun is ontworpen, zoals het woord zelf al zegt, om je rug te ondersteunen. De ondersteuning zorgt ervoor dat je een goede zithouding aanneemt en alle natuurlijke krommingen behouden blijven. Iedereen heeft een andere soort ondersteuning nodig daarom is het niet mogelijk om de autostoelen zelf al aan te passen. Je zetel gaat na een tijdje doorzakken. Daarom is het een goede keuze om een rugsteun aan te schaffen. Zo heb je onderweg geen pijnklachten meer. Deze rugsteun is niet alleen handig voor de bestuurder, maar ook voor de passagiers. Rugsteunen kun je zo aanpassen dat ze voor iedereen goed zijn.

 

Door je zithouding in de auto aan te passen, en mogelijks gebruik te maken van een rugsteun, kun je er zeker van zijn dat je terug comfortabel en zonder pijnklachten rijdt. Een goede zithouding in de auto heeft niet alleen voordeel voor tegen de pijnklachten, maar biedt ook anderen voordelen zo zal je minder snel moe zijn en kun je je dus langer concentreren tijdens het rijden.

 


 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.