Je huidtype bepalen

Je huidtype bepalen

Voor de juiste gezichtsverzorging, is het belangrijk om eerst te weten wat je huidtype is. Een bepaald soort type huid vereist een andere verzorging dan een andere huidsoort. Niet alleen weten wat je huidtype is belangrijk, maar ook wat je huidconditie is. In dit artikel wordt er uitgelegd hoe jij eenvoudig thuis je eigen huidtype kunt bepalen.

 

Genetisch

Eerst en vooral is het handig om te weten dat je huidtype genetisch is bepaald. De talgklieren bepalen wat voor type huid je hebt. Als je een hyperactieve talgklier hebt dan heb je een vette huid en wanneer je talgklieren net trager werken, heb je een droge huid. Deze talgklieren krijg je van je ouders en dus is je huidtype genetisch bepaald. Niet alleen de talgklieren krijg je ook over, maar ook de activiteit van de haarvaatjes die zorgen voor de gevoeligheid van de huid. Een huidtype kan dus niet meer veranderen, maar wel in balans worden gebracht.

 

Omgevingsfactoren

Het is dus wel mogelijk om je huid te beïnvloeden. Verder wordt je huidtype niet alleen genetisch bepaald, maar ook door verschillende omgevingsfactoren. Denk hierbij aan factoren zoals hormonen, leefstijl, UV-straling en stress. Het is mogelijk dat je huidcondities dag op dag verschillen. De verschillende huidcondities kunnen ook bij alle huidtypes voorkomen.

 

Soorten huidtypes

 1. Normaal

Een normale huid is een huid die niet droog of vet aanvoelt, het is eerder soepel en glad. De poriën zijn zichtbaar, maar niet groot. Je hebt niet zo vaak last van puistjes en een glimmende neus of schrale wangen en/of kin komen je ook niet zo bekend voor.

 

 1. Gecombineerd

Een gecombineerde huidtype is zoals het woord het zelf al zegt namelijk een huid met vette en droge eigenschappen. Jouw huid is vaak vettiger bij de T-zone. De T-zone is de zone die zich horizontaal boven je wenkbrauwen bevindt en dan recht naar beneden van tussen je wenkbrauwen naar je mond. In deze zone heb je meer last van puistjes en mee-eters. Na een wasbeurt voelen sommige deeltjes van je gezicht droog en andere deeltjes zacht aan.

 

 1. Droog

Een droge huid is een huid met een dunne structuur. Als je je huid aanraakt, voelt het droog aan. Je gezicht ziet vaak mat en dof en je poriën zijn heel fijn. Wanneer je gezicht nat is geweest, voelt het erg trekkerig aan. Je hebt bijna nooit last van puistjes

 

 1. Vet

Een vette huid is een huid die dik en ruw is. Wanneer je je gezicht aanraakt voel je dat je huid eerder aan de vette kant is. Je hebt vaak last van puistjes en mee-eters. Je huid glimt vaak en je hebt grote zichtbare poriën.

 

 1. Acne

Bij dit huidtype heeft je huid zo goed als altijd last van verstoppingen en ontstekingen waardoor en puistjes en mee-eters ontstaan.

 

 1. Gevoelig

Als je dit huidtype hebt dan is je huid snel geïrriteerd. Je hebt regelmatig last van jeuk, schilferige plekjes, brandend gevoel en roodheid. Wanneer je je gezicht hebt gewassen voelt je gezicht droog en jeukerig aan. Je hebt af en toe last van puistjes.

 

Soorten huidconditie

 1. Gedehydrateerd

Je raadt het al uit het woord, maar een gedehydrateerde huidconditie is een huid die extra hydratatie nodig heeft. Je hebt veel last van droogtelijntjes, schilfers en soms roodheid rond je ogen.

 

 1. Gevoelig

Een gevoelige huidconditie heeft kalmering nodig. Dit is te zien aan roodheid, uitslag, jeuk of kapotte haarvaatjes.

 

 1. Huidveroudering

Een verouderde huidconditie heeft versteviging nodig. Deze huidconditie is vaak een gevolg van het natuurlijke verouderingsproces, maar kan ook komen door overmatige blootstelling aan de zon.

 

 1. Pigmentatie

Bij pigmentatie heeft je huid nood aan verheldering en egalisering. Dit kun je zien door hyperpigmentatie of vlekjes op de huid.

 

 1. Verstoppingen

Bij verstoppingen heeft je huid nood aan een goede reiniging. Het verwijderen van overtollig talg is hierbij erg belangrijk.

 

Wanneer je je huidtype en huidconditie hebt kunnen bepalen weet je wat de noden zijn van je huid en wat je huid absoluut niet nodig heeft. Nu ben je klaar om naar de volgende stap te gaan en de ideale verzorging voor jouw huidtype en huidconditie te krijgen.

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.