Last van droge en ruwe voeten? De oorzaak en wat je er tegen kunt doen

Last van droge en ruwe voeten? De oorzaak en wat je er tegen kunt doen

Veel mensen hebben last van droge voeten. Je krijgt droge voeten wanneer je huid niet genoeg vocht bevat. Hierdoor voelen je voeten pijnlijk en ruw aan. Als je heel droge voeten hebt, kan je huid gaan schilferen en kunnen er kloven ontstaan. Dit heeft als gevolg dat het wandelen en lopen niet meer aangenaam voelt. In het vervolg van het artikel leggen we uit wat droge voeten zijn, de oorzaken en hoe je het kunt oplossen.

 

Wat zijn droge voeten?

Om zeker te weten dat je droge voeten hebt, beginnen we met de symptoombeschrijving. Als je droge voeten hebt, kan het zijn dat je last hebt van de volgende symptomen:

 

 1. Roodheid
 2. Kloven
 3. Jeuk
 4. Ruwe huid
 5. Schilferige huid
 6. Uitslag
 7. Vervelling

 

De oorzaken van droge voeten

Droge voeten kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. Het kan zijn dat je droge voeten krijgt omdat je jezelf vaak wast met heet water. Heet water tast de beschermende laag van de huid aan en dit zorgt voor het ontstaan van droge voeten.

 

Een andere mogelijkheid is, is dat je veel gaat zwemmen in chloor water. Chloor tast net zoals heet water de beschermende barrière van de huid aan. Met het gevolg dat je droge voeten krijgt.

 

Droge voeten kunnen ook ontstaan door huidproblemen. Zo zorgen atopie en psoriasis voor een droge en ruwe huid.

 

Overgewicht zorgt ervoor dat er meer druk op je voeten komen te staan. Dit voornamelijk op de hielen. Hierdoor drogen je voeten sneller uit en hebben ze extra hydratatie nodig.

 

Het dragen van verkeerde schoenen zorgt ook voor droge voeten. Verkeerde schoenen knellen en schuren aan je voet waardoor je voeten droog worden en er kloven ontstaan.

 

Andere oorzaken zijn: hormonale onbalans en een slechte hygiëne.

 

Wat kun je doen tegen droge voeten?

Het volgende zijn tips voor de behandeling van droge voeten, maar ook als je nog geen last hebt van droge voeten kun je deze tips al volgen. Zo voorkom je dat je droge voeten krijgt. Het is altijd beter om het te voorkomen in plaats van te genezen.

 

 • De eerste en heel logische tip is dat je je voeten goed moet hydrateren. Je doet dit best met een huidvriendelijke voetencrème, maar het kan evengoed gedaan worden met een heel vette lichaamscrème. Dit doe je na het douchen en vlak voor het slapen.
 • Als je al last hebt van kloven, kun je deze verzorgen met een herstellende crème.
 • Het helpt ook om je voeten eens goed te verzorgen. Geef je voeten een scrub en verwijder eelt. Scrubben zorgt ervoor dat de harde en dode huidcellen worden verwijderd. Breng na het scrubben een hydraterende voetencrème aan.
 • Het dragen van katoenen sokken helpt je een stuk verder. Door katoenen sokken kan je huid veel beter ademen. Je wisselt je gewone sokken dus het beste in voor katoenen sokken.
 • Het klinkt misschien cliché, maar voor droge huidproblemen is het altijd aangeraden om veel water te drinken. Drink ten minste 1,5 liter per dag. Dit brengt niet alleen veel voordelen voor je voeten, maar ook voor de rest van je lichaam.
 • Vitamine A beschermt je tegen vroegtijdige huidveroudering en tegen een droge huid. Hierdoor wordt vitamine A vaak toegebracht in huidcrèmes. Je kunt vitamine A ook terugvinden in dierlijke producten zoals vlees, zuivelproducten, eidooier en in vis, maar ook groenten zoals wortels en spinazie zijn een bron van vitamine A.

 

Welke crème gebruik ik het beste?

Dat maakt niet uit! Zolang het maar een erg voedende crème is. Dit kan een voetencrème zijn, maar een lichaamscrème die je hebt liggen, kun je vast en zeker ook gebruiken. Het belangrijkste is dat je voeten goed gehydrateerd worden en je je voeten regelmatig insmeert.

 

Voeten worden vaak vergeten, maar hebben dikwijls ook veel verzorging nodig. Eens je begint met het goed verzorgen van je voeten zul je al snel een verschil merken. Zo heb je in een mum van tijd super zachte en gladde voeten.


 

Huidverzorging aan je voeten

Onze voeten worden nogal snel vergeten als het op verzorging aankomt. We lopen heel de dag rond waardoor onze voeten net extra verzorging nodig hebben. Hoe je de huid van je voeten verzorgd verschilt niet zoveel van andere lichaamsdelen. Hier vind je een stappenplan hoe je je voeten het beste verzorgd.

 

Stap 1: reinigen

De verzorging van je voeten begint met het reinigen. Gebruik lauw water en zeep. Bij deze stap kun je je voeten ook een goede scrub geven en eelt verwijderen. Een scrub verwijdert alle dode huidcellen. Dit zorgt voor zachte voeten.

 

Als je genoeg tijd hebt, kun je je voeten een voetenmasker geven. Voetenmaskers zijn vaak zakken waar je je voet insteekt. Over dit masker kun je je sokken aandoen. Zo ziet die goed stevig en kun je nog vrij in het huis rondlopen. Het masker moet meestal zo’n 20 minuten intrekken. Na deze 20 minuten kun je het masker verwijderen. Je hebt nu gladde en zachte voeten in slechts 20 minuten. Voetenmaskers zorgen voor een intense hydratatie. Op die manier blijven je voeten nog heel lang mooi en glad.

 

Stap 2: exfoliëren

Na het reinigen, kun je een exfoliant aan je voeten aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat de oude oppervlakkige huidcellen worden verwijderd en worden vervangen door nieuwe en jonge huidcellen. Dit zorgt ervoor dat je voeten er zacht en egaal gaan uitzien. Je hoeft de exfoliant niet van je voeten te wassen. Het kan op de huid van je voeten blijven. Het zorgt er namelijk voor dat andere verzorgingsproducten beter de huid intrekken.

 

Stap 3: hydrateren

Als laatste stap breng je een goede hydratatie aan je voeten. Dit doe je door een zachte en voedende crème aan te brengen aan je voeten en deze goed in te masseren. Smeer deze crème ook zeker elke keer na het douchen en vlak voor het slapen. Zo voorkom je een droge huid en kun je lang genieten van je zachte voeten. Smeer de crème nooit tussen je tenen.

 

Wanneer je last hebt van kloven kun je deze behandelen met een klovencrème. Het is mogelijk dat dit niet voldoende helpt dan kun je het beste naar een pedicure gaan of een medische pedicure ondergaan zodat je eindelijk verlost wordt van deze kloven.

 

Extra verzorgingstips

 • Draag katoenen sokken. Katoen zorgt ervoor dat je huid beter kan ademen. Hierdoor is de kans kleiner dat je voeten gaan zweten en ze beginnen te schuren tegen je schoen. Door het schuren krijg je droge voeten en kloven. Dit kun je grotendeels voorkomen met katoenen sokken.
 • Draag de juiste schoenen. Wanneer je verkeerde schoenen draagt, knelt de schoen altijd wel ergens aan je voet. Hierdoor ontstaan er blaren, eelt en likdoorns. Doe elke dag schone sokken aan in je schoenen. Dit gaat het schuren tegen en zorgt ervoor dat je niet te maken krijgt met blaren, droge voeten, eelt en likdoorns.
 • Het klinkt misschien gek maar je teennagels recht knippen helpt veel. Als je je teennagel rond afknipt, heb je een kans dat je een ingegroeide nagel krijgt. Dit is pijnlijk en verre van aangenaam. Knip de hoekjes er niet af. Best knip je je nagels vlak na het douchen. Door het water worden je nagels zachter waardoor ze minder snel beschadigd worden.
 • Misschien raar om te zeggen, maar veel mensen vergeten het. Het is super belangrijk dat je je voeten goed afdroogt. Ga er niet snel snel over met een handdoek, maar neem je tijd en zorg ervoor dat je voeten helemaal droog zijn, ook tussen je tenen. Zo voorkom je een schimmelinfectie.
 • Laat je voeten eens verwennen en ga naar de pedicure. De mensen die werken bij de pedicure weten het beste wat goed voor je voet is en wat niet. Daarbij krijg je nog persoonlijk advies over hoe je je voeten het beste kunt behandelen en hoe je problemen kunt voorkomen.
 • Verzorg je voeten regelmatig. Zorg dat je een routine krijgt in je voetenverzorging en de routine zoals hierboven beschreven enkele keren in de maand doet. Geef je voeten regelmatig een voetenbadje en scrub je voeten. Je zult zien dat je je mooie voeten krijgt en deze behoud.
 • Zoek de juiste crème. Een goede verzorgende voetencrème zorgt ervoor dat je huid zacht wordt. Er bestaan super veel verschillende zalfjes en crèmes voor je voeten. Zoek naar wat jij nodig hebt in een crème. Als je bijvoorbeeld vaak last hebt van zweetvoeten, zoek je het best naar een crème die een speciale antibacteriële samenstelling heeft om je te helpen tegen de vieze geurtjes. Het is bewezen dat jodium goed werkt tegen zweetvoeten.

 

Dit zijn alle verzorgingstips en routine die we je kunnen geven. We hopen dat deze tips hebben geholpen zodat jij altijd stralende voeten hebt. Experimenteer en kijk wat het beste voor jou werkt.


 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.