Ontharen voor beginners

Ontharen voor beginners

Je kunt je op verschillende methode ontharen. In dit artikel wordt elke methode uitgelegd en enkele tips gegeven.

 

Scheren

Scheren kennen we allemaal. Je kunt je scheren met een scheermesje of kiezen voor een ladyshaver. Een scheermesje zorgt vaak voor een gladder en zachter resultaat in vergelijking met de ladyshaver. Het nadeel aan een scheermesje is dat het voor huidirritatie en rode bultjes kan zorgen. Gebruik een ladyshaver wanneer het scheren niet zo glad moet zijn en je irritatie wilt voorkomen.

 

Als je gebruik maakt van een scheermesje bereid je je huid best eerst voor. Maak de huid warm en nat en smeer het in met scheerschuim of -zeep. De warmte zorgt ervoor dat de huid en haartjes zachter worden waardoor het scheren gemakkelijker gaat. Eens je dit hebt gedaan kun je beginnen met scheren. Je scheert best altijd met de haarrichting mee. Als je klaar bent met scheren spoel je de geschoren plaats best af met koud water. Hierdoor gaan de huidschubben dicht en koelt de huid af. Dit voorkomt irritatie. Als afsluiter smeer je je huid nog in met een hydraterende crème en je bent klaar! Deze routine zorgt ervoor dat je rode bultjes en huidirritatie voorkomt.

 

Met het gebruik van een ladyshaver is heel de voorbereiding zoals bij het scheermesje niet nodig. Je kunt zowel droog als nat scheren. De ladyshaver lift haartjes omhoog en scheert ze dan af. Dit zorgt ervoor dat er geen irritatie of rode bultjes kunnen optreden.

 

Wat je het beste gebruikt hangt af van wat je het liefste hebt. Als je een gladde huid wilt kies je het beste voor een scheermesje, maar als je een gevoelige huid hebt en het je niet uitmaakt dat er paar stoppeltjes blijven staan, kun je de ladyshave gebruiken.

 

Ontharingscrème

Ontharingscrème is zoals het woord het zelf al zegt een crème die ervoor zorgt dat je haren weggaan. In ontharingscrèmes zitten alkalische chemicaliën die keratine, de proteïnestructuur van je haar, afbreken. Dit zorgt ervoor dat je haartjes zacht worden en oplossen. Je laat de crème even op je huid zitten en nadien kun je de haartjes samen met de crème zo van je lichaam vegen.

 

Ontharingscrème is één va de pijnloze manieren om haar te verwijderen. Je kunt het gebruiken in de douche, maar dat hoeft niet. Je kunt het aanbrengen en ondertussen nog vrij rond bewegen.

 

Epileren

Met epileren worden de haartjes volledig verwijderd samen met de wortel. Hierdoor kun je heel erg lang van een zachte en gladde huid genieten, tot wel vier weken. Als de haartjes teruggroeien zijn ze zachter en dunner dan daarvoor.

 

Er bestaan verschillende epileermachines waarmeer je dit kunt doen. Zo is het snel en efficiënt. Wel is het één van de pijnlijkste methodes om je te ontharen.

 

Harsen

Harsen, ook wel gekend als waxen, is een ontharingsmethode waarbij de haartjes worden verwijderd samen met de wortel. Op die manier kunnen de haartjes wegblijven tot twee weken. Net zoals bij het epileren komen de haartjes nadien zachter en dunner terug.

 

Bij het harsen wordt er een pasta aan de huid aangebracht. Je wacht even totdat deze pasta hard is geworden en dan trek je hem eraf. Je trekt het er best in één keer af of laat iemand anders het doen. Zo heb je het minste pijn.

 

Verder is het minder schadelijk voor de huid dan ontharingscrèmes en scheren. Nog een extra pluspunt is dat het minder tijdrovend is dan de andere opties. Echter, is harsen net zoals epileren één van de pijnlijkste methodes.

 

Body sugaring

Body sugaring is net zoals harsen een methode om de haartjes volledig met de wortel te verwijderen. Er wordt een pasta aan de huid aangebracht. De pasta bij body sugaring is gemaakt uit suiker, water en citroensap. Hierdoor is het een 100% natuurlijke ontharingsmethode. De pasta hecht zich aan de haren en niet aan de huid. Hierdoor is het een minder pijnlijke manier van ontharen.

 

De voordelen van body sugaring zijn dat je geen last hebt van huidirritatie en je haartjes lang wegblijven. Wanneer je haren teruggroeien, groeien ze dunner en zachter terug. De huid blijft zo’n drie tot acht weken vrij van haren.

 

Bikinitrimmers

De bikinitrimmer is een speciale tondeuse waarmee je de gevoelige plekjes van je lichaam kunt scheren. Zoals bijvoorbeeld de bikinizone, maar ook je oksels! Je kunt alle plekken van je lichaam ermee scheren. Het is vaak erg klein en ligt gemakkelijk in de hand. Op die manier geraak je op alle plekjes zonder problemen.

 

Je kunt het zowel nat als droog gebruiken. In tegenstelling tot scheren met een scheermesje zorgt de bikinitrimmer ervoor dat er minder snel huidirritatie en rode bultjes verschijnen. Het maakt je huid glad. Verder heeft het dezelfde voor- en nadelen als een ladyshaver.

 

Welke methode je het beste kiest, hangt af van wat je verlangt. Als je graag hebt dat je haartjes lang wegblijven en je er geen last van hebt, kies je het best voor harsen, epileren, ontharingscrème of body sugaring. Maakt dit je niet zoveel uit dan kun je voor de andere methodes kiezen. Je kunt ook altijd een combinatie nemen of verschillende dingen uitproberen. Zo weet je wat het beste bij jou en je levensstijl past.

 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.